Girişimcilerin en büyük 5 hatası

Girişimcilerin hataları, girişimcilerin hedeflerine ulaşmalarında en büyük engellerden biri. Birçok girişimci, yeni bir iş kurarken aynı hataları yapıyor ve macera başlamadan son buluyor.

Büyük bir istek ve heyecanla girişimcilik serüvenine başlayan gençler her ne kadar gerekli motivasyona sahip olsalar da yaşın getirdiği deneyim ve bilgi eksikleriyle karşılaşıyorlar. Bu genç girişimciler sahip oldukları deneyim ve bilgi eksikleriyle birçok benzer hataya düşüyorlar. Hatalarından ders çıkarıp tecrübe kazanmak için çok zaman harcamaları gerekiyor.

Girişimcilerin en büyük hatası

Odak kaybetmek

Bir iş kurmanın en zor kısımlarından biri, ekibinizin kıt kaynaklarını (zaman, para ve yetenek) nereye ve nasıl yatıracağınızı belirlemektir. Emrinizde bulunan çok sayıda farklı bağlantı karşısında bunalmak kolay olabilir. Bir karar vermek ve buna bağlı kalmak zor olabilir.

Net bir hedef olmadığı durumda kurucular istemeden de olsa başlangıçtaki şirket vizyonlarından uzaklaşabilirler. İlk kez girişimci olanların dikkati, beyaz yakalı dünyasından gelsin gelmesin, gösterişli fikirlerle dağılır. Bununla birlikte, olgun girişimciler, ekiplerini yoldan çıkarabilecek fikirlerin yüzde 99’una hayır demeyi öğrenirler. Çok fazla fırsatı kovalayarak ve kaynaklarınızı çok az dağıtarak çalışanlarınızı fazla çalıştırmak, felaket için bir reçetedir.

Kurucu olarak, takımınızı yoldan çıkarabilecek dış dünyadan gelen tüm gürültüyü engellemekten sorumlu filtre sizsiniz. Kısa vadede umut verici görünen ancak uzun vadeli tavanınıza zarar verebilecek birçok fırsat kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır. Onları elinizle kenara itip kendi hedeflerinize odaklanmak sizin sorumluluğunuzdadır.

Girişimcilikte fazla sermaye sıkıntı sebebi olabilir!

Çok fazla sermaye toplamak

Hevesli bir yeni girişimci olarak, yeni başlayan işinizin bir kısmı için size büyük, cazip bir çek teklif eden herhangi bir yatırımcıya (veya melek yatırımcıya) evet demek kolay olabilir. Kolayca elde edilebilir olduğunda sermaye artırmak, genellikle yapılacak doğru şey gibi gelir. Ve sezgisel olarak mantıklı görünür çünkü ek fonlar, şirketiniz için daha fazla büyüme ve fırsat anlamına gelebilir. Ancak gerçek şu ki, yanlış zamanda veya yanlış insanlardan para toplamak, şirketinizin uzun vadeli değer tavanına ciddi zararlar verebilir.

Artış için doğru yatırımcı grubunu bulmak, muhtemelen çekin boyutu ve anlaşmanın belirli şartları kadar önemlidir. Sizi yeterince anlamayan ve sabırsız yatırımcılar şirketinizin kültürünü aşındırabilir, yönetim kurulu toplantılarını terörize edebilir ve ekibinizi yanlış yöne çekebilir. Bununla birlikte, akıl hocalığına erişim sağlayabildikleri ve yılların öğrendiklerini ve gözlemlerini paylaşabildikleri için, yetkin risk sermayedarlarıyla çalışmak inanılmaz derecede değerlidir.

Girişimcilerin başarısında zamanlama da çok önemlidir. Şirketiniz hala pazara uygun ürün bulmaya çalışırken kaynak yaratmak, ekibinize yanlış doğrulama verebilir. Günün sonunda önemli olan, yatırımcıların yapması gerektiğini düşündüğü şeyi yapan değil, gerçek kullanıcı sorunlarını çözen bir ürün geliştiriyor olmanızdır. Egonuzu seçimlerinizden ayırmak, para toplamak için en iyi zaman ve yer konusunda daha net kararlar almanıza yardımcı olabilir.

Girişimcilerin en sık yaptığı önemli bir hata da bu!

Kusurlarla başa çıkmamak

Girişimler, daha hızlı fikir üretebildikleri ve yenilenebildikleri için genellikle zaman idaresini ve planlamasını umursamaz.

Yüksek düzeyde, şu anda dünya çapında binlerce girişimci tarafından uygulanan “yalın başlangıç modeli”nin arkasındaki temel felsefe budur. “Yalın sprintlere” abone olan girişimler, minimum geçerli ürünleri (Minimum ValuibleProduct olarak da bilinir) hızlı bir şekilde göndererek konsepti uygular. Mucidi EricRies’e göre bir MVP, “bir ekibin en az çabayla müşteriler hakkında maksimum miktarda doğrulanmış öğrenmeyi toplamasına izin veren yeni bir ürünün versiyonudur.” Büyük şirketlerin aksine, startup’lar sık sık başarısız olabilir ve müşterileri hakkında daha hızlı bilgi edinmek için fikirleri döngüsel olarak test edebilir.

Her şeyi tek başına yapmaya çalışmak

Girişimcilerin çoğu, şirket kurmanın tek kişilik bir oyun olmadığını anlayamıyor. Başarılı olmak için nasıl lider olunacağını öğrenmeli ve başkalarını şirketinizin misyonunu gerçekleştirmenize yardımcı olmaları için bir araya getirmelisiniz.

Her işte uzman olmaya çalışmak yerine, işiniz büyüdükçe büyüyecek bir ekibe yatırım yapın. Yapamadığınız işleri yapabilen insanları işe alarak yetenek havuzunuzu çeşitlendirmeye çalışabilirsiniz. Erken işe alımlarınız, ekibinizin kültürünü yıllarca şekillendirecek ve işinizin kaderini belirlemede etkili olacaktır.

Kendi başlarına projeler üretmeye alışkın olabilecek genç girişimciler mikro yönetici olma eğilimindedir. Mikro yöneticiler, sınırları aştıklarında, iş akışlarını engellediklerinde ve güçlü konumlarını gereğinden fazla kullandıklarında ekiplerinin kimyasını bozarlar. Bir kurucu olarak, küçük ayrıntılara dikkat etmek ile çalışanlarınıza kendilerini önemli hissetmeleri ve sorumlu olmaları için ihtiyaç duydukları özerkliği vermek arasında bir denge bulmanız gerekir.

Yeni nesil girişimcilerin çoğu daha sabırsız!

Sabırsızlık

İş dünyasında herhangi bir başarı seviyesine ulaşmak, bir dereceye kadar şans ve kontrollü bir şekilde çok fazla sıkı çalışma gerektirir. Bir girişimci başarılı olmak istiyorsa genellikle gerekli olan koşuşturma, başarısızlık ve sebatla geçen yılları hızlandırmak için yararlanabileceğiniz hiçbir kestirme yol yoktur. Muazzam rekabetin ve pazar zorluklarının etkili olduğu bir dünyada, farklılaşmanın tek yolu, alandaki diğer oyuncuları geride bırakmaktır.

Bazı insanlar kendi kendilerinin patronu olma ve saatlerini kendi belirleme cazibesiyle şirket kurarlar. Bu, istikrarlı bir şirket için doğru olsa da, hızlı büyüyen bir girişimi yönetmenin gerçeği, şirketin gerçekten sizin patronunuz olmasıdır. Şirketin ihtiyaçlarının insafına kalmışsınız. İster Cuma gecesi sabahın ikisinde, söndürmeniz gereken bir yangın olsun, ister bir müşteri şikayetiyle ilgilenin, gerektiğinde ekibinizin yanında olmalısınız. Uzun bir yolculuğa hazır olun, çünkü bir gecede elde edilen başarı hikayesi, hayalperest girişimciler tarafından uydurulmuş bir efsanedir.

Girişimcilik yolculuğunda size ilham verecek kitaplar için online mağazamızı ziyaret edin – https://matizkitap.com/kitap/

Instagram’da da bizi takip edin – instagram.com/matizkitap